Pieczona Perliczka na Boże Narodzenie: pyszne i niekonwencjonalne danie świąteczne!
Zbliżają się Święta, a to oznacza, że nadszedł czas spotkań z bliskimi, wymiany prezentów i delektowania się pysznymi świątecznymi ucztami.
Wybierz perliczkę pieczoną– przepyszną alternatywę, która z pewnością zachwyci Twoich gości.
Składniki
bulion warzywny - 500 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 100 ml
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 2 szczypty
tymianek świeży - 30 g
perliczka - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt
Sposób przygotowania:
Drobno posiekany czosnek, listki z 2 gałązek świeżego tymianku, sól, pieprz i suszony tymianek łączymy w misce z oliwą.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy z wierzchu tuszkę perliczki. W środku doprawiamy ją solą i pieprzem.
Do środka wkładamy 4 gałązki tymianku. Perliczkę w marynacie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Zamarynowaną perliczkę wyjmujemy z lodówki i faszerujemy masłem. Nóżki związujemy sznurkiem. Przekładamy tuszkę do brytfanny i podlewamy bulionem.
Przykrywamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
W trakcie pieczenia co 15-20 minut polewamy mięso z wierzchu sosem powstałym z bulionu i wytopionego tłuszczu.
Na około pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, by perliczka ładnie przypiekła się z wierzchu.
Upieczoną wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, by mięso odpoczęło.
Smacznego!
Zapraszamy na zakupy do Delikatesów Szyneczka!