Składniki:
- 1/2 kg wołowiny
- 1 kg wieprzowiny
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 1 kg cielęciny
- 20 dag słoniny
- 4 cebule
- 1 główka czosnku
- 2 kajzerki
- 8 jajek
- 2 liście laurowe
- 2 gałki muszkatołowe
- 10 ziaren jałowca
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 2 łyżki masła + do posmarowania formy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygoowania:
Mięso umyj, pokrój na średniej wielkości kawałki. Słoninę pokrój w cienkie paski.
Na dnie dużego garnka ułóż słoninę, następnie dodaj wołowinę oraz cielęcinę.
Dorzuć dwie pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Dodaj 1/4 łyżeczki soli. Całość duś pod przykryciem przez ok. godzinę.
W drugim garnku umieść wieprzowinę, dwie pokrojone w kostkę cebule, dwa liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego i podlej wodą. Całość duś pod przykryciem przez ok. godzinę.
Wątróbkę obsmaż na maśle na patelni. W sosie z duszonej wołowiny i cielęciny namocz dwie bułki kajzerki.
Mięso i namoczone bułki zmiel w robocie kuchennym (wykorzystaj końcówkę do mielenia mięsa).
Przygotuj przyprawy – w moździerzu utrzyj: gałkę, jałowiec, ziarna pieprzu, resztę ziela angielskiego i imbir.
Do masy dodaj przygotowane przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę.
Do mięsnej masy dodaj żółtka, łyżkę masła i wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubite białka.
Dwie keksówki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie umieść w nich masę.
Keksówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. godzinę.
A dla zabieganych proponujemy wyjątkowe pasztety i pieczenie w sam raz na świąteczny stół!