#

Wielkanoc tuż tuż.. Poznaj przepis na Wielkanocny Żurek

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a oznaki tego święta zaczynają pojawiać się już wszędzie.
Od kolorowych wystaw jajek w sklepach po dekoracje zajączków wielkanocnych w sąsiedztwie –
trudno zignorować zbliżające się nadejście tego wiosennego święta.

Rozpocznij z nami przygotowania do Świąt!
Zapoznaj się z naszym przepisem na Wielkanocny Żurek !

Składniki:

- 3,5 litra wody
- 300 g boczku wędzonego
- 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 1/4 selera, kawałek pora
- przyprawy: 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku
- 500 g kiełbasy białej surowej
- 300 g kiełbasy wędzonej
- 1 litr żurku gotowego z butelki
- 250 g śmietany
- 1-2 łyżeczki tartego chrzanu

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej wodę, dodaj pokrojony na 2 kawałki boczek. Postaw garnek na wodzie i zagotuj.
W międzyczasie obierz marchewkę, pietruszkę, selera. Włóż do zagotowanego wywaru, dodaj umytą cebulę oraz pora.
Posól, dodaj liść laurowym ziele angielskie. Przykryj i gotuj przez ok 1 godzinę.
Dodaj białą kiełbasę i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min pod przykryciem. Dodaj drugą kiełbasę i gotuj przez 10 minut.
Dodaj majeranek oraz całą zawartość butelki z Żurkiem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min.
Odstaw z ognia i po przestudzeniu zapraw śmietaną oraz dopraw chrzanem.

Smacznego!

Sprawdź naszą ofertę Wielkanocną w Delikatesach Szyneczka TUTAJ!
Śledź nas na facebooku!

Powrót do Aktualności
07 listopada 2024

Nowa gazetka juz jest!

Czytaj dalej
31 października 2024

Przepis tygodnia: Gulasz wołowy

Czytaj dalej

Wazne aktualności

24 lipca 2024

Aplikacja HAM Card na telefon!
Pobierz i płać mniej!

Czytaj dalej