#

Płucka wieprzowe na kwaśno!
Poznaj nasz przepis!

Płucka na kwaśno to przysmak, który trzeba przyrządzić według odpowiedniego przepisu. Specjalnie przygotowane podroby mają ciekawy smak,który świetnie komponuje się z włoszczyzną i kwaśnym sosem. Tak sporządzone płucka można serwować z kromkami chleba lub ziemniakami.

Składniki:
• 1 kg płucek wieprzowych
• pęczek włoszczyzny
• liść laurowy
• ziele angielskie
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 łyżka mąki
• ocet
• cukier
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Płucka starannie płuczemy, odcinamy tchawicę. Włoszczyznę oczyszczamy, obieramy, płuczemy i zalewamy wrzącą wodą, dodajemy płucka, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut, aż do miękkości. Następnie płucka wyjmujemy, studzimy i kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy smalec i wrzucamy pokrojone płucka. Gdy się zarumienią dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, następnie oprószamy mąką i dusimy dodając 1-2 szklanki wywaru z płucek. Na koniec doprawiamy do smaku octem, cukrem ew. solą. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.

A dla zabieganych proponujemy gotowe Płucka wieprzowe marki HAM Expert do zamówienia na stronie eszyneczka.pl lub do kupienia w Delikatesach Szyneczka. Sprawdź, gdzie znajdziesz swoje ulubione Delikatesy Szyneczka.

Powrót do Aktualności
02 czerwca 2025

XI Bieg Rzemieślnika już za nami!

Czytaj dalej
19 maja 2025

Aplikacja HAM Card na telefon!
Pobierz i płać mniej!

Czytaj dalej

Wazne aktualności

19 maja 2025

Aplikacja HAM Card na telefon!
Pobierz i płać mniej!

Czytaj dalej