Płucka na kwaśno to przysmak, który trzeba przyrządzić według odpowiedniego przepisu.
Specjalnie przygotowane podroby mają ciekawy smak,który świetnie komponuje się z włoszczyzną i kwaśnym sosem.
Tak sporządzone płucka można serwować z kromkami chleba lub ziemniakami.
Składniki:
• 1 kg płucek wieprzowych
• pęczek włoszczyzny
• liść laurowy
• ziele angielskie
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 łyżka mąki
• ocet
• cukier
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Płucka starannie płuczemy, odcinamy tchawicę. Włoszczyznę oczyszczamy, obieramy, płuczemy i zalewamy wrzącą wodą, dodajemy płucka, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut, aż do miękkości. Następnie płucka wyjmujemy, studzimy i kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy smalec i wrzucamy pokrojone płucka. Gdy się zarumienią dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, następnie oprószamy mąką i dusimy dodając 1-2 szklanki wywaru z płucek. Na koniec doprawiamy do smaku octem, cukrem ew. solą. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.
A dla zabieganych proponujemy gotowe Płucka wieprzowe marki HAM Expert do zamówienia na stronie eszyneczka.pl lub do kupienia w Delikatesach Szyneczka. Sprawdź, gdzie znajdziesz swoje ulubione Delikatesy Szyneczka.