#

Pieczona Perliczka na Boże Narodzenie

Pieczona Perliczka na Boże Narodzenie: Pyszne i Niecodzienne Danie Świąteczne!
Zbliżają się Święta, co oznacza czas spotkań z bliskimi, wymiany prezentów i delektowania się pysznymi świątecznymi ucztami.
W tym roku postaw na pieczoną perliczkę – wyjątkową alternatywę, która z pewnością zachwyci Twoich gości.

Składniki:

Bulion warzywny – 500 ml
Pieprz czarny – 1 szczypta
Masło – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 100 ml
Sól – 1 szczypta
Tymianek suszony – 2 szczypty
Tymianek świeży – 30 g
Perliczka – 1 szt.
Ząbek czosnku – 3 szt.

Sposób przygotowania:

Drobno posiekany czosnek, listki z dwóch gałązek świeżego tymianku, sól, pieprz i tymianek suszony mieszamy w misce z oliwą z oliwek.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy z wierzchu tuszkę perliczki, a w jej wnętrzu doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do środka cztery gałązki świeżego tymianku.
Perliczkę w marynacie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Po zamarynowaniu wyjmujemy perliczkę z lodówki i faszerujemy ją masłem. Związujemy nóżki sznurkiem, a następnie przekładamy tuszkę do brytfanny, podlewając bulionem.
Przykrywamy i pieczemy przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.

W trakcie pieczenia co 15-20 minut polewamy mięso sosem powstałym z bulionu i wytopionego tłuszczu.
Na około pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, aby perliczka ładnie się przypiekła.
Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy na chwilę, aby mięso odpoczęło.

Smacznego!

Powrót do Aktualności
19 grudnia 2024

Sprawdź naszą świąteczną gazetkę!

Czytaj dalej
13 grudnia 2024

Przygotowania do Świąt!

Czytaj dalej

Wazne aktualności

24 lipca 2024

Aplikacja HAM Card na telefon!
Pobierz i płać mniej!

Czytaj dalej