Składniki:
- 2 plastry wołowiny
- 2 łyżki musztardy
- 2 ogórki kiszone
- 2 plastry boczku
- 1 cebula
Sos:
- 150ml wywaru
- 150ml czerwonego wina
- szczypta soli
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Mięso tłuczemy za pomocą tłuczka, doprawiamy pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą.
2. Odstawiamy do schłodzenia na min. 1 godzinę (najlepiej na całą noc).
3. Układamy mięso na deseczce musztardą do góry, a na wierzchu kładziemy boczek.
4. Posypujemy całość cebulą, a na brzegu, od którego rozpoczniemy zawijanie rolad, układamy 1-2 kawałki
kiszonego ogórka.
5. Zawijamy mięso w roladkę i ściśle zawiązujemy.
6. W wyższym garnku obsmażamy roladki ze wszystkich stron, łącznie przez ok. 5 minut,
na średnim ogniu, na niedużej ilości klarowanego masła dokładnie i ze wszystkich stron, aż do zrumienienia.
7. Zmniejszamy ogień do minimum, zalewamy rolady śląskie wywarem i dodajemy wino, szczyptę soli, liść laurowy,
ziele angielskie.
8. Gotujemy pod przykryciem ok 1,5/2 godziny.
Pieczeń roladowa do kupienia w Delikatesach Szyneczka. Oferta obowiązuje w dniach 14-27.03.2024r.
Sprawdź, gdzie znajdziesz swoje ulubione Delikatesy Szyneczka!