Żurek wielkanocny to jedna z tych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Poznaj nasz przepis na wyśmienity żurek na wędzonce. Z dwoma rodzajami kiełbasy, białą i wiejską, podawany z jajkiem i ziemniakami.
Składniki:
- 3 i 1/2 litra wody
- 300 g boczku wędzonego
- włoszczyzna: 1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora
- przyprawy: 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku
- 500 g kiełbasy białej surowej
- 300 g kiełbasy wiejskiej
- 1/2 - 1 litr żurku gotowego z butelki
- 250 g śmietany lub 125 ml śmietanki
- 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojony na 2 kawałki boczek. Postawić na gazie i zagotować. W międzyczasie
obrać marchewkę, pietruszkę i selera.Włożyć do zagotowanego wywaru, dodać umytą cebulę i pora. Posolić, dodać
liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach
białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut pod przykryciem. Dodać kiełbasę wiejską i gotować
przez 10 minut. Dodać majeranek oraz żurek (całą zawartość 1 butelki, w razie potrzeby dodać kolejną butelkę).
Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia i po przestudzeniu zaprawić śmietaną (uprzednio
rozprowadzoną w 1 łyżce wazowej zupy). Na koniec doprawić chrzanem.
Zapraszamy na zakupy do sieci Delikatesów Szyneczka oraz na zakupy online na wwww.eszyneczka.pl.