#

Przepis na Wielkanocny Żurek!

Żurek wielkanocny to jedna z tych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Poznaj nasz przepis na wyśmienity żurek na wędzonce. Z dwoma rodzajami kiełbasy, białą i wiejską, podawany z jajkiem i ziemniakami.

Składniki:
- 3 i 1/2 litra wody
- 300 g boczku wędzonego
- włoszczyzna: 1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora
- przyprawy: 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku
- 500 g kiełbasy białej surowej
- 300 g kiełbasy wiejskiej
- 1/2 - 1 litr żurku gotowego z butelki
- 250 g śmietany lub 125 ml śmietanki
- 1-2 łyżeczki tartego chrzanu

Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojony na 2 kawałki boczek. Postawić na gazie i zagotować. W międzyczasie
obrać marchewkę, pietruszkę i selera.Włożyć do zagotowanego wywaru, dodać umytą cebulę i pora. Posolić, dodać
liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach
białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut pod przykryciem. Dodać kiełbasę wiejską i gotować
przez 10 minut. Dodać majeranek oraz żurek (całą zawartość 1 butelki, w razie potrzeby dodać kolejną butelkę).
Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia i po przestudzeniu zaprawić śmietaną (uprzednio
rozprowadzoną w 1 łyżce wazowej zupy). Na koniec doprawić chrzanem.

Zapraszamy na zakupy do sieci Delikatesów Szyneczka oraz na zakupy online na wwww.eszyneczka.pl.

Powrót do Aktualności
07 listopada 2024

Nowa gazetka juz jest!

Czytaj dalej
31 października 2024

Przepis tygodnia: Gulasz wołowy

Czytaj dalej

Wazne aktualności

24 lipca 2024

Aplikacja HAM Card na telefon!
Pobierz i płać mniej!

Czytaj dalej